top of page

FIAT PUNTO 1.3 JTD DISTRIBUTIEKETTING VERVANGEN €599,- ALL-IN

Bijgewerkt op: 14 apr.Bent u in het bezit van een Fiat Punto met de 1.3 JTD-motor en hoort u bij het (koud) starten of bij het accelereren een ratelend of klapperend geluid? Dan wijst dat vaak op een probleem met de distributieketting. Rijdt hier niet te lang mee rond en bel of app ons voor een vrijblijvende diagnose.HET PROBLEEM: OPGEREKTE DISTRIBUTIEKETTING)

Sommige motoren van Fiat lijden onder voortijdig falen van de distributieketting. De Fiat Punto met 1.3 JTD-dieselmotor is hier helaas een voorbeeld van. De distributieketting in deze motor is in theorie onderhoudsvrij, maar in de praktijk zijn er regelmatig problemen mee. De meest voorkomende probleem is de opgerekte distributieketting of defecte distributiekettingspanner.De distributieketting rekt na verloop van tijd en de hydraulische kettingspanner moet dit opvangen. De kettingspanner werkt echter op oliedruk en oliedruk is alleen aanwezig bij een draaiende motor. Doordat deze ketting steeds langer wordt heeft de spanner/geleiderail steeds meer tijd nodig om de ketting te spannen. Op een gegeven moment is de distributieketting dusdanig lang geworden dat het spannen van de ketting niet meer gaat. De ketting gaat dan ‘ratelen’. Dit is vooral goed hoorbaar bij een ‘koude start’ en eventueel bij verhoogd stationair toerental.


Als u bij het (koud) starten of bij het optrekken ratelende, hevige klapperende of slepende geluiden hoort aan de zijkant van de motor, raden we u aan om z.s.m. contact met ons op te nemen. Wordt de distributieketting té lang dan kan de distributie/timing ieder moment verspringen met ernstige motorschade tot gevolg. Naarmate van tijd kan/zal het geluid steeds frequenter en heviger worden. Stop met rijden als u de distributie sterk kunt horen en laat uw Fiat Punto afslepen, doorrijden kan in dit geval ook voor ernstige motorschade zorgen.


De andere vaak voorkomende problemen met de distributie zijn defecte kettingspanners, gebroken geleiders of versleten tandwielen. Een defect aan de distributie kan zich op verschillende manieren uiten

• Het motorlampje kan gaan branden met foutcode in het motormanagement: